Çrregullimi i spektrit të autizmit

Ky artikull është marrë nga March of Dimes

Çrregullimi i spektrit të autizmit (i quajtur edhe ÇSA) është një paaftësi zhvillimore që mund të shkaktojë sfida të mëdha sociale, të komunikimit dhe të sjelljes.

Njerëzit me Çrregullimin e spektrit të autizmit (ÇSA) mund të komunikojnë, ndërveprojnë, sillen dhe mësojnë në mënyra të ndryshme nga shumica e njerëzve të tjerë. Disa njerëz me ÇSA kanë aftësi të forta për mësimin, mendimin dhe zgjidhjen e problemeve; të tjerët kanë sfida të mëdha me këto aftësi. Disa njerëz me ÇSA kanë nevojë për shumë ndihmë në jetën e tyre të përditshme, por të tjerë kanë nevojë për më pak ndihmë.
 
Foshnjat e lindura para kohe (foshnjat e lindura para javës së 37-të të shtatzënisë) mund të kenë më shumë gjasa të tregojnë shenja ose simptoma të ÇSA-së se sa foshnjat e tjera. Ofruesit e kujdesit shëndetësor ndonjëherë mund të zbulojnë ÇSA tek një fëmijë në moshën 18 muajshe ose edhe më të vogël. Deri në kohën kur një fëmijë është 2 vjeç, një ofrues i kujdesit shëndetësor mund të japë një diagnozë për ÇSA. Por shumë fëmijë nuk marrin një diagnozë përfundimtare derisa të jenë shumë më të mëdhenj. Kjo vonesë do të thotë që fëmijët me ÇSA nuk mund të marrin ndihmën e hershme për të cilën ata kanë nevojë.
 
Është me të vërtetë e rëndësishme të keni njohuri rreth shenjave dhe simptomat e ÇSA dhe për të marrë ndihmë për fëmijën tuaj menjëherë nëse mendoni se ai ka ÇSA. Marrja sa më e shpejtë e shërbimeve të ndërhyrjes së hershme mund të ndihmojë në përmirësimin e zhvillimit të fëmijës suaj. Këto shërbime mund të ndihmojnë fëmijët nga lindja deri në 3 vjeç të mësojnë aftësi të rëndësishme. Shërbimet përfshijnë terapi për të ndihmuar një fëmijë të flasë, të ecë, të mësoj aftësitë e vetë-ndihmës dhe të bashkëveproj me të tjerët. 
 
Sa është i zakonshëm çrregullimi i spektrit të autizmit?
 
Çrregullimi i Spektrit të Autizmit prek rreth 1 në 68 fëmijë në Shtetet e Bashkuara. Ajo prek fëmijët e të gjitha prejardhjeve, por është gati 5 herë më e zakonshme tek djemtë sesa tek vajzat. Më shumë njerëz janë duke u diagnostikuar me ÇSA sot se kurrë më parë. Nuk jemi të sigurt saktësisht pse, por mund të jetë për shkak të disa arsyeve, duke përfshirë:
 
•         Mënyrën se si ofruesit e kujdesit shëndetësor përcaktojnë dhe diagnostikojnë ÇSA-në ka ndryshuar. Një diagnozë e ÇSA tani përfshin disa kushte që dikur ishin diagnostikuar veçmas, si çrregullimi autik, çrregullimi pervaziv i zhvillimit që nuk është specifikuar ndryshe (PDD-NOS) dhe sindromi Asperger. Tani këto gjendje quhen ÇSA.
•         Në të kaluarën, janë diagnostikuar vetëm fëmijët me simptoma më të rënda të ÇSA. Sot diagnostikohen edhe fëmijët me simptoma më të lehta të ÇSA. 
•         Njerëzit janë më të vetëdijshëm për ÇSA. Më shumë familje njohin shenjat dhe simptomat e ÇSA, kështu që më shumë fëmijë kontrollohen për të. Më shumë profesionist shëndetësor po konsultohen për ÇSA tani sesa në të kaluarën.
 
Si e dini nëse fëmija juaj ka çrregullim të spektrit të autizmit?
 
Çrregullimi i spektrit të autizmit (ÇSA) mund të jetë i vështirë për tu diagnostikuar. Nuk ka asnjë provë mjekësore, si një test gjaku, për të kontrolluar për ÇSA. Asnjë fëmijë me ÇSA nuk ka shenjat ose simptomat e njëjta. Ofruesit e kujdesit shëndetësor e diagnostikojnë ÇSA-në duke shikuar sjelljen dhe zhvillimin e fëmijës tuaj.
 
Fëmijët me ÇSA zakonisht tregojnë shenja ose simptoma kur janë 12 deri në 24 muaj, por disa mund t'i kenë ato më herët ose më vonë. Disa fëmijë me ÇSA zhvillohen normalisht derisa të jenë rreth 18 deri në 24 muajsh, por më pas ata ndalojnë të fitojnë aftësi të reja ose fillojnë të humbasin aftësitë që kanë pasur. Kjo quhet regresion.
 
Fëmijët mund të tregojnë shenja të ÇSA para ditëlindjes së parë nëse kanë zhvillim të vonuar. Zhvillimi i vonuar ndodh atëherë kur fëmija juaj nuk arrin arritjet e shënuara mujore. Një arritje e shënuar zhvillimore është një aftësi ose veprimtari që shumica e fëmijëve mund ta bëjnë në një moshë të caktuar. Arritjet e shënuara mujore përfshijnë të ndenjurit ulur, të ecurit, të folurit, aftësitë sociale dhe aftësitë e të menduarit.
 
Tregojuni ofruesit të kujdesit shëndetësor të foshnjës nëse fëmija juaj nuk po përmbush momentet e saj. Nuk është e pazakontë që një fëmijë i shëndetshëm të mbes prapa në disa fusha ose të përparoj në të tjerat. Por foshnjat që nuk i përmbushin këto arritje mujore kanë nevojë që të kontrollohen për zhvillimin e tyre  nga një ofrues i kujdesit shëndetësor:
 
·         Shqiptimi i rrokjeve nga muaji i 12-të
·         Bërja e gjesteve (si duke treguar ose duke u larguar nga bye-bye) me 12 muaj
·         Përdorimi i fjalëve të vetme me 16 muaj
·         Përdorimi i frazave me dy fjalë me 24 muaj
·         Humbja e gjuhës ose aftësive sociale në çdo moshë
 
Shumica e fëmijëve me ÇSA nuk kanë probleme me arritjet e shënuara zhvillimore të hershme, si zvarritja dhe ecja në kohë. Por ata mund të kenë vonesa në fusha të tjera, si komunikimi, aftësitë sociale dhe të sjelljes. Nëse fëmija juaj tregon shenja ose simptoma të ÇSA, kjo nuk do të thotë gjithmonë se ai ka ÇSA. Fëmijët me ÇSA mund të kenë shenja dhe simptoma të ndryshme dhe ato nuk mund të kenë të gjitha shenjat dhe simptomat.
 
Çfarë është vëmendja e përbashkët?
 
Problemet me vëmendjen e përbashkët janë një nga shenjat më të hershme dhe të zakonshme të ÇSA. Vëmendja e përbashkët është kur fëmija juaj shikon përpara dhe prapa midis një objekti (ose ngjarjeje) dhe një personi. Kur një fëmijë e bën këtë për të ndarë interesin dhe për të ndërvepruar me një person tjetër, ai zhvillon aftësi që e ndihmojnë atë të lidhet me njerëz të tjerë. Shumica e fëmijëve me ÇSA kanë vonesa në aftësitë e përbashkëta të vëmendjes, ose nuk kanë ndonjë aftësi të përbashkët vëmendjeje.
 
Këto janë shembuj se si fëmijët me ÇSA mund të tregojnë aftësi të ndryshme vëmendjeje të përbashkëta:
 
• Në moshën 10-12 muaj: Kur një prind tregon në një objekt (si një lodër), shumica e fëmijëve shpejt shikojnë drejt objektit dhe pastaj kthehen tek prindërit e tyre. Fëmija imiton (kopjon) shprehjen e fytyrës së prindit; nëse prindi është duke qeshur, fëmija buzëqesh përsëri. Fëmijët me ÇSA mund të injorojnë prindin në vend të qeshjes prapa.
 
• Në moshën 12 deri në 14 muaj: Nëse fëmija dëshiron një lodër ose një objekt tjetër për të cilin ata janë të interesuar, por nuk mund të arrijnë, shumica e fëmijëve e tregojnë atë. Në vend që të tregojë një objekt, një fëmijë me ÇSA mund ta sjellë prindin e saj në objekt, duke shmangur kontaktin me sy. Ose fëmija mund të marrë dorën e prindit të saj dhe ta vendosë atë në objekt, në vend që të tregojë atë.
 
• Në moshën 14 deri në 16 muaj: Shumica e fëmijëve mund të tregojnë objekte dhe të shikojnë mbrapa dhe me radhë ndërmjet objekteve dhe prindërve të tyre. Kjo i ndihmon ata të tregojnë interesin e tyre në një objekt dhe të ndajnë përvojën me një prind. Një fëmijë me ÇSA nuk shikon në një objekt së bashku me prindin e saj. Në vend të kësaj, fëmija tregon për një objekt vetëm kështu që prindi e merr atë për të.

Burimi:
 www.marchofdimes.com
Category: Vështirësitë

Ligjërata mbi temën Vështirësitë

Ne ofrojmë ligjërata pa pagesë nëpër Kosovë në qendrat tona Klasat për Nëna (Qendrat Informuese për Shëndetin e Gruas).

Gjeni qendrën ligjëruese tuajën më të afërt këtu.

Ligjërata pa pagesë

Keni pyetje?

Pyetje specialistit