Depresioni gjatë shtatzënisë 

Materiali në këtë faqe është marrë nga “March of Dimes” (përshtatur për Kosovë)

Depresioni është më shumë se vetëm ndjenjë e të ndjerit keq për disa ditë. Ju mund të keni depresion nëse ju keni ndonjë nga këto shenja që zgjasin për më shumë se dy javë:

 • Ndryshime në ndjenjat tuaja 
  • Ndjeheni të pikëlluar, të pashpresë, të stërngarkuar
  • Ndjeheni të shqetësuar ose pa humor
  • Qarje të shpeshta
  • Ndjeheni të pavlefshëm apo fajtor
  • Ndryshime në jetën tuaj të përditshme  
 • Hani më shumë ose më pak se zakonisht
  • Keni problem me mbajtjen në mend të gjërave, koncentrim apo të merrni vendime
  • Nuk jeni në gjendje të flini ose flini tepër
  • Tërheqje nga familja dhe miqtë
  • Humbje e interesit për gjërat që zakonisht ju pëlqen t’i bëni 
 • Ndryshimet në trupin tuaj 
  • Mungesa e energjisë dhe rraskapitja, ndjeheni të lodhur gjatë gjithë kohës
  • Keni kokë dhimbje, probleme me barkun apo dhimbje të tjera që nuk largohen 

Nëse jeni shtatzënë dhe keni ndonjë nga këto shenja, ose nëse shenjat përkeqësohen, telefononi mjekun tuaj ose kontaktoni qendrën Beba-ks. Ka gjëra që ju bëjnë të ndjeheni më mirë. Nëse brengoseni se do të lëndoni veten, telefononi mjekun tuaj menjëherë.

A mundet depresioni gjatë shtatzënisë të ndikojë në foshnjën tuaj?

Po! Nëse jeni shtatzënë dhe keni depresion që nuk është trajtuar, ju jeni të prirë të keni: 

 • Lindje të parakohshme.
 • Foshnje me peshë të vogël.
 • Një foshnjë i cili/e cila është më nervoz, më pak aktiv/e dhe më pak i/e vëmendshëm/vëmendshme.

Të qenit shtatzënë mund ta përkeqësojë depresionin ose ta bëjë që të kthehet prapë, nëse ju keni qenë të trajtuar dhe ndjeheni më mirë. Nëse keni depresion të patrajtuar, ju mund të keni probleme për t’u kujdesur për veten gjatë shtatzënisë. Për shembull mund të mos hani ushqime të shëndetshme dhe nuk fitoni peshë të mjaftueshme. Ju mund të anashkaloni kontrollet para lindjes ose të mos përcillni udhëzimet e mjekut. Ose mund të pini duhan, alkohol, përdorni droga të rrugës, apo të abuzoni me barnat e përshkruara. Të gjitha këto gjëra mund të ndikojnë në foshnjën tuaj para se të lindë. 

Nëse keni depresion që nuk është trajtuar gjatë shtatzënësisë, ju keni më shumë gjasa që të zhvilloni DPP (depresion postpartal) pas lindjës. DPP ua bën më të vështirë të kujdeseni për foshnjën tuaj. Trajtimi i depresionit gjatë shtatzënisë mund të ndihmojë në parandalimin e këtyre problemeve. 

Çka e shkakton depresionin e madh?

Ne nuk jemi saktësisht të sigurt se çka e shkakton depresionin.  Mund të jetë kombinim i gjërave, si ndryshimi i kimikateve në tru ose ndryshimi i hormonove. Hormonet janë kimikate që prodhohen nga trupi. Disa nga hormonet mund të ndikojnë në pjesët e trurit që kontrollojnë emocionet apo disponimin.

Disa gjëra bëjnë më shumë se të tjerat që të keni depresion. Këta quhen faktorë të rrezikut. Të kesh faktorët e rrezikut nuk do të thotë se ju do të keni depresion. Por mund të rrisë gjasat. Bisedoni me mjekun tuaj për atë se çfarë mund të bëni për të zvogëluar rrezikun. Faktorët e rrezikut të depresionit të madh përfshijnë:  

 • Ju keni pasur depresion të madh ose ndonjë sëmundje mendore në të kaluarën, apo ju keni një histori familjare të depresionit apo sëmundjeve mendore. Kjo do të thotë se dikush në familjen tuaj ka pasur këtë gjendje.
 • Ju keni pasur ngjarje stresuese në jetën tuaj, si vdekja e një të afërmi ose një sëmundje që ndikon në ju ose tek të afërmit tuaj.
 • Keni probleme me partnerin tuaj, duke përfshirë  dhunën në familje.
 • Keni pak mbështetje nga familja dhe miqtë.
 • Keni probleme financiare.
 • Ju pini duhan, pini alkohol, përdorni droga të rrugës, abuzoni me barnat e përshkruara.  

Si trajtohet depresioni gjatë shtatzënisë?

Depresioni mund të trajtohet në disa mënyra. Ju dhe mjeku juaj mund të vendosni për përdorimin e një trajtimi të  kombinuar në vend se të perdorni vetëm një trajtim: 

 • Këshillimi (i quajtur edhe terapi apo terapi bisede)- kjo është kur ju bisedoni për ndjenjat dhe shqetësimet tuaja me një këshillues apo terapist. Ky person ju ndihmon të kuptoni ndjenjat tuaja, të zgjidhni problemet dhe të përballeni me gjëra në jetën tuaj të përditshme. Konsultohuni me mjekun tuaj ose kontaktoni qendrën Klasat për Nëna për një rekomandim.
 • Grupet e përkrahjes- këto janë grupe të njerëzve që takohen së bashku ose kyçen online për të ndarë përvojat e tyre për tema të caktuara. Ju mund të gjeni  komunitete online të dobishme ose të kontaktoni qendrën Klasat për Nëna për të zbuluar për takimet lokale personale. 
 • Medikamentet- depresioni shpesh trajtohet me medikamente të quajtura antidepresantë. Ju nevojitet përshkrimi i mjekut tuaj për këto barna. Ju mund të merrni një bari apo kombinim të barnave. Disa hulumtime kanë treguar se marrja e antidepresantëve gjatë shtatzënisë mund të vënë në rrezik foshnjën tuaj për disa probleme shëndetësore. Por nëse keni marrë antidepresant, do të ishte e dëmshme për ju ta ndërpritni. Prandaj flisni për të gjitha me mjekun tuaj për përparësitë dhe rreziqet e marrjës së antidepresantëve gjatë shtatzënisë, dhe vendosni bashkë çfarë trajtimi doni ju.  Nëse jeni duke marrë antidepresantë dhe kuptoni se jeni shtatzënë, mos e ndërpritni marrjen e barnave pa biseduar së pari me mjekun. Mosmarrja e barnave mund ta dëmtojë foshnjën dhe mund t’ju rikthehet depresioni.

 

Burimi:

www.marchofdimes.com

Category: Vështirësitë

Ligjërata mbi temën Vështirësitë

Ne ofrojmë ligjërata pa pagesë nëpër Kosovë në qendrat tona Klasat për Nëna (Qendrat Informuese për Shëndetin e Gruas).

Gjeni qendrën ligjëruese tuajën më të afërt këtu.

Ligjërata pa pagesë

Keni pyetje?

Pyetje specialistit