Problemet shëndetësore që mund të ndikojnë në foshnjat e lindura parakohe përfshijnë:

Apnea. Kjo është një pauzë në frymëmarrje për 20 sekonda ose më shumë. Foshnjat e parakohshme ndonjëherë kanë apnea. Mund të ndodhë së bashku me një ritëm të ngadaltë të zemrës.

Sindromi i shqetësimit të frymëmarrjes (RDS). Ky është një problem i frymëmarrjes më i zakonshëm tek bebet e lindura para 34 javëve të shtatzënisë. Bebet me RDS nuk kanë një proteinë të quajtur surfactant që mban qeskat e vogla ajrore në mushkëri nga shembja.

Hemorragji intraventrikulare (IVH). Kjo është gjakderdhje në tru. Zakonisht ndodh pranë ventrikulave në qendër të trurit. Një barkushe është një hapësirë ​​në tru që është e mbushur me lëng.

Patent ductus arteriosus (PDA). Ky është një problem i zemrës që ndodh në lidhjen (të quajtur ductus ateriosus) midis dy enëve të gjakut të mëdha pranë zemrës. Nëse ductusi nuk mbyllet siç duhet pas lindjes, foshnja mund të ketë probleme me frymëmarrje ose dështim në zemër. Dështimi i zemrës është kur zemra nuk mund të pompojë gjak të mjaftueshëm.

Enterocolitis necrotizues (NEC). Ky është një problem me zorrët e foshnjës. Mund të shkaktojë probleme ushqyese, bark të fryrë dhe diarre. Ndonjëherë ndodh 2-3 javë pas lindjes së parakohshme.

Retinopatia e parakohshme (ROP). Kjo është një rritje jonormale e enëve të gjakut në sy. ROP mund të çojë në humbjen e vizionit.

Verdhëza. Kjo është kur sytë dhe lëkura e një fëmije duken të verdhë. Foshnja ka verdhëzën kur mëlçia e tij nuk është plotësisht e zhvilluar ose nuk punon mirë.

Anemia. Kjo është kur një fëmijë nuk ka mjaft qeliza të shëndetshme të rruzave të kuqe të gjakut  për të transportuar oksigjen në pjesën tjetër të trupit.

Displasia bronkopulmonare (BPD). Kjo është një gjendje e mushkërive që mund të zhvillohet në foshnjat e parakohshme, si dhe bebet që kanë trajtim me një makinë frymëmarrjeje. Foshnjat me BPD ndonjëherë zhvillojnë lëngje në mushkëri, dhëmbëza dhe dëmtime në mushkëri.

Infeksionet. Foshnjat e parakohshme shpesh kanë vështirësi për të luftuar mikrobet sepse sistemet e tyre imunitare nuk janë të formuara plotësisht. Infeksionet që mund të prekin një fëmijë të parakohshëm përfshijnë pneumoni, një infeksion të mushkërive; sepse, një infeksion gjaku; dhe meningjiti, një infeksion në lëngun rreth trurit dhe palcës kurrizore.

Si mund të kujdeseni më mirë për fëmijën tuaj të lindur parakohe?

Bisedoni me ofruesit e kujdesit shëndetësor të foshnjës për çfarëdo kushtesh shëndetësore që fëmija juaj ka. Ai mund të jetë mjaft i shëndetshëm për të shkuar në shtëpi menjëherë pas lindjes, ose mund të ketë nevojë të qëndrojë në NICU për kujdes të veçantë. Fëmija juaj ndoshta mund të shkojë në shtëpi nga spitali kur ai:

Ka peshë optimale

Mund të mbajë ngrohtë vetë, pa ndihmën e një inkubatori. Një inkubator është një njësi e mbyllur që ndihmon foshnjat e parakohshme të qëndrojnë të ngrohtë.

Mund të ushqehet me gji ose me shishe

Fiton peshë në mënyrë të qëndrueshme 

Mund të marrë frymë më vete

Fëmija juaj mund të ketë nevojë për pajisje të posaçme, trajtim ose ilaç, pasi ai të largohet nga spitali. Ofruesi shëndetësor  i fëmijës suaj dhe stafi i spitalit mund t'ju ndihmojnë me këto gjëra dhe t'ju mësojnë se si të kujdeseni për fëmijën tuaj. Ata gjithashtu mund t'ju ndihmojnë të gjeni grupe mbështetëse prindërish dhe burime të tjera në zonën tuaj që mund të jenë në gjendje t'ju ndihmojnë të kujdeseni për fëmijën tuaj.

Materiali është marrë nga March of Dimes

Category: Lindja

Ligjërata mbi temën Lindja

Ne ofrojmë ligjërata pa pagesë nëpër Kosovë në qendrat tona Klasat për Nëna (Qendrat Informuese për Shëndetin e Gruas).

Gjeni qendrën ligjëruese tuajën më të afërt këtu.

Ligjërata pa pagesë

Keni pyetje?

Pyetje specialistit