Prodhimi i qumështit me sasi të mëdha

Nganjëherë nëna prodhon më shumë qumësht sesa që foshnja ka nevojë dhe kjo bën që nga gjiri të rrjedh më shumë qumësht për shkak të gjirit të mbushur. Kjo mund të jetë shqetësuese për foshnjat gjatë dhe ndërmjet të ushqyerave. Simptomat e zakonshme të mbiprodhimit të qumështit përfshijnë:

 • “Foshnja qanë shumë dhe shpesh, është shumë e nervozuar dhe/ose e lodhur.
 • Foshnja mund të gulçojë, ngulfatet, të lëshojë zëra apo të kollitet gjatë të ushqyerit me gji.
 • Foshnja mund të kafshojë apo shtrëngojë thithkën gjatë të ushqyerit.
 • Rrjedhje të qumështit kur foshnja të përfundojë gjidhënien, sidomos në fillim të të ushqyerit.
 • Nëna mund të ketë thithka të ënjtura.
 • Fëmija mund të lakojë shpinën dhe të shtrëngojë trupin, nganjëherë edhe bërtet.
 • Të ushqyerit për foshnjën mund të duket si një betejë, ku të ushqyerit me gji bëhet shumë i çrregullt.
 • Të ushqyerit mund të jetë i shkurtër, duke zgjatur vetëm 5 deri në 10 minuta.
 • Foshnja duket se “e dashuron dhe e urren” gjirin në të njejtën kohë.
 • Foshnja mund të gromësijë apo lëshojë gazra ndërmjet të ushqyerave, dhe ka tendenca që edhe të përshtyejë.
 • Foshnja mund të ketë jashtëqitje me ngjyrë të gjelbërt, të lëngshme apo të butë dhe shpërthyese.
 • Gjinjtë e nënës ndihen se janë të mbushur shumicën e kohës.
 • Nëna shpesh mund të ketë kanale të bllokuara të gjirit, që nganjëherë janë arsyeja e shfaqjës së mastitit”.
Burimi: La Leche League International, http://www.llli.org/faq/oversupply.html

Që të bëni diçka rreth këtij problemi, provoni :

 • Të ushqeni foshnjën vetëm me njërin gji gjatë një ushqyerje. Nëse ka nevojë, ju mund të shtypni gjirin tjetër që të lironi presionin dhe të ruani qumështin e mbetur për më vonë. Nëse foshnja dëshiron të ushqehet përsëri brenda dy orësh, ofrojani të njëjtin gji përsëri.
 • Të shtyni qumështin me anë të shtypjës para se të filloni ushqyerjën për të zvogëluar sasinë e qumështit të derdhur. Mos nxirrni shumë qumësht jashtë pasi kjo do të bëjë që gjinjtë tuaj të prodhojnë prapë.
 • Të poziciononi foshnjën në pozitë vertikale gjatë ushqyerjës dhe/apo të shtriheni përgjysmë pasi që graviteti do të ndihmojë që të ngadalësohet ritmi i nxjerrjës së qumështit. Poashtu, mund të shtriheni në njërën anë.
 • Të ushqeni foshnjën para se ajo të ketë uri, gjë e cila bën që ajo të mos thithë fort dhe kështu gjinjtë tuaj nuk do të stimulohen aq shumë.
 • Të ndaloni pompimin, nëse e keni bërë këtë që të ruani qumështin, deri sa prodhimi i qumështit të përshtatet me nevojat e tanishme të foshnjës.

Nëse ju po prodhoni shumë qumësht, ju mund të përdorni fasuleta të gjinjve për të pastruar rrjedhjën, por mbani mend se ato duhet të ndërrohen së paku një herë në ditë. Poashtu, foshnja juaj me shumë gjasë do të thithë më shumë ajër, kështu që bëni foshnjën tuaj të gromësijë që të minimizoni problemet e mundshme.

 

Category: Gjidhënia

Ligjërata mbi temën Gjidhënia

Ne ofrojmë ligjërata pa pagesë nëpër Kosovë në qendrat tona Klasat për Nëna (Qendrat Informuese për Shëndetin e Gruas).

Gjeni qendrën ligjëruese tuajën më të afërt këtu.

Ligjërata pa pagesë

Keni pyetje?

Pyetje specialistit