Muaji 1

 • Bën lëvizje të pakontrolluara të duarve
 • Mban duart afër fytyrës
 • Mban shuplakat të mbyllura në grushte
 • Lëviz kokën nga një anë në anën tjetër kur qëndron barkazi
 • Fokusohet në objekte 20 – 30cm larg saj
 • Preferon fytyrat e njerëzve karshi formave të tjera
 • Preferon dizajnet bardhë-e-zi apo ngjyra me kontrast të lartë
 • Dëgjon mjaftë mirë
 • Njeh disa tinguj, duke përfshirë zërat e prindërve

   Muaji 2

 • Krijon tinguj si gurgullima dhe gugatje
 • Përcjellë objektet me sy
 • Mban kokën lartë për periudha të shkurtra
 • Mund të buzëqeshë dhe qeshë kur luajnë me të
 • Mund të preferojë më shumë ngjyra dhe forma
 • Fillon të lëvizë dhe koordinohet më mirë

   Muaji 3

 • Ngrit kokën dhe gjoksin kur qëndron barkazi
 • Mbështet pjesën e sipërme të trupit duke mbajtur duart mbi bark
 • Zgjat këmbët dhe shkelmon kur qëndron barkazi apo në shpinë
 • Shtrëngon këmbët kur qëndron në sipërfaqe të butë për t’iu ndihmuar shputave
 • Rrah shuplakat
 • Afron duart te goja
 • Kap dhe tund lodrat e vogla
 • Përcjell me sy objektet që lëvizin
 • Vështron fytyrat me vëmendje
 • Dallon objektet/njerëzit nga distanca
 • Fillon t’i koordinojë duart dhe sytë
 • Fillon të gurgullojë, dhe mund të imitojë disa tinguj
 • Buzëqesh kur dëgjon zërat e prindërve
 • Pëlqen të luajë me njerëz të tjerë dhe mund të qajë kur loja të mbarojë

Muaji 4

 • Mban kokën në mënyrë të qëndrueshme
 • Mban peshën e trupit me këmbë
 • Gugatë kur i flisni dhe mund të imitojë tinguj
 • Pëlqen të bëjë mini-pompa
 • Mund të kap një lodër dhe të provojë ta fusë në gojë
 • Mundohet të kap objekte të vogla
 • Mund të rrotullohet, mirëpo kjo mund të mos ndodhë deri në muajin tjetër
 • Hutohet lehtë
 • Mund të dallojë nuancat e ngjyrave dhe preferon ngjyrat e çelëta

     Muaji 5

 • Mund t’i dallojë nuancat e ngjyrave të errëta
 • Mund të rrotullohet
 • Mund të ulet për një çast pa i ndihmuar
 • Pëlqen të luajë me duar dhe këmbë
 • Pëlqen të përsërisë tingujt dhe të mësojë të imitojë tinguj të rinj
 • Reagon kur dëgjon tinguj të rinj
 • Mund ta njohë emrin e vet
 • Mund të frikësohet nga të panjohurit
 • Fillon të krijojë më shumë shprehje të fytyrës si p.sh. të qeshurën
   

    Muaji 6

 • Ka koordinim më të mirë
 • Mund të fillojë të lëvizë gjërat nga një dorë në dorën tjetër
 • Kthen kokën kur dëgjon tinguj dhe zëra
 • Imiton tinguj dhe i pëlqen t’i përsërisë ato
 • Rrotullohet nga pozita barkazi në shpinë dhe anasjelltas
 • Mund të ulet pa ndihmën tuaj
 • I pëlqen kur ju I lexoni me zë të lartë
 • Mund të jetë gati të ushqehet me ushqime të forta

 

Muaji 7

 • Ulet pa ndihmën tuaj
 • Zgjatet për të kapur gjëra
 • Bart gjërat nga një dorë në dorën tjetër
 • Mund ta mbështesë peshën e trupit në këmbët e veta kur mbahet në pozitë vertikale
 • Tashmë dallon të gjitha ngjyrat si dhe i zhvillohet të parit nga larg.
 • Lëshon zëra për të shprehur gëzimin apo pakënaqësinë.
 • Reagon kur e dëgjon emrin e vet
 • Vazhdon të gugatë rrokje të njëpasnjëshme (ba-ba-ba-ba)
 • Dallon emocionet e atij që i flet sipas tonit të zërit
 • Hulumton gjërat duke përdorur duart dhe gojën
 • Zgjatet për të kapur gjërat që nuk i ka afër
 • Pëlqen të luajë kukafshehti (kur fshiheni pas diçkaje dhe pastaj i rishfaqeni duke “e befasuar”)
 • Shpreh interes në të qenit pranë një pasqyrë

     Muaji 8

 • Shpreh më mirë emocionet
 • Thotë “dada” dhe “mama” për të dy prindërit
 • Fillon të zvarritet, edhe pse disa foshnje mund të kenë filluar më herët
 • Kalon gjërat nga një dorë në dorën tjetër
 • Mund të qëndrojë duke u mbajtur
 • Bën me dorë në drejtim të gjërave
 • Mund të frikësohet nga të panjohurit dhe ka frikë nga ndarja

     Muaji 9

 • Kombinon rrokjet në tinguj që duken si fjalë
 • Kupton tonet e zërit më mirë se sa fjalët
 • Qëndron në këmbë duke u mbështetur në diçka
 • I hulumton gjërat në mënyra të ndryshme (i shkund, gjuan, përplas apo rrëzon)
 • Mund të kap gjëra duke përdorur gishtin e madh dhe atë tregues (kapje në formë të pincetave duke përdorur duart)
 • Mund të ecë duke u mbajtur në mobile
 • Është më e lëvizshme prandaj është e nevojshme të siguroheni që fëmija nuk do të ketë qasje në vende ku mund të lëndohet.

     Muaji 10

 • Fillon të përdorë gjeste të vogla si p.sh. tund kokën për “jo” dhe bën me dorë për të përshëndetur
 • Përdor gishtin e madh dhe gishtin tregues për të kapur gjëra
 • Ulet pa e mbajtur
 • Zvarritet mirë
 • Ecë duke u mbajtur për mobile
 • Thotë “dada” dhe “mama”
 • Reagon kur e dëgjon emrin e vet dhe e kupton fjalën “jo”

     Muaji 11

 • Thotë “dada” dhe “mama” për prindin e duhur
 • Qëndron në këmbë pa u mbajtur për disa sekonda
 • Jep më shumë rreth personalitetit dhe mendimeve
 • Mund të shqetësohet më shumë nga disa pamje apo tinguj të caktuar
 • Kupton fjalët, frazat apo udhëzimet e thjeshta
 • Bëhet më e pavarur përderisa aftësitë e saj rriten
 • Përpiqet të ngjitet në shkallë (kini kujdes dhe nëse keni mundësi, bllokojani qasjen në shkallë)

     Muaji 12

 • Ulet pa e mbajtur
 • Qëndron në pozitën duar-dhe-këmbë dhe zvarritet
 • Ngritet vetë në këmbë
 • Ecë duke u mbajtur në mobile, si dhe mund të  bëjë disa hapa pa u mbajtur
 • E përdor gishtin e madh dhe gishtin tregues për të kapur gjëra
 • Thotë “dada”/”mama” dhe “oh-oh!”
 • Mundohet të imitojë fjalë
 • Reagon ndaj “jo”-së dhe kërkesave të thjeshta verbale
 • Përdor gjeste të thjeshta, si p.sh. tund kokën për “jo” dhe bën me dorë për të përshëndetur
 • Fillon të përdor gjërat në mënyrë të duhur (të pijë nga filxhani, t’i krehë flokët me krehur)
 • Gjen me lehtësi gjërat e fshehura
 • Lidh emrin me foto  
Category: Mjetet

Ligjërata mbi temën Foshnja dhe Nëna

Ne ofrojmë ligjërata pa pagesë nëpër Kosovë në qendrat tona Klasat për Nëna (Qendrat Informuese për Shëndetin e Gruas).

Gjeni qendrën ligjëruese tuajën më të afërt këtu.

Ligjërata pa pagesë

Keni pyetje?

Pyetje specialistit