Është shumë e rëndësishme që foshnja juaj të marrë vaksinat e imunizimit dhe të kontrollohet të mjeku. Marrja e vaksinës mund të jetë diçka e vështirë për t’u parë nga nëna, por mos u brengosni, foshnja mund të shqetësohet dhe të qajë për një moment por këto vaksina e mbrojnë atë nga sëmundje serioze të fëmijërisë dhe e mbajnë të shëndetshme.  

Orari i marrjes së vaksinave të imunizimit 

Në vitin e parë të jetës, foshnja juaj do të marrë disa vaksina imunizuese, që ta mbrojnë nga sëmundje të rrezikshme për jetë. Në vazhdim e keni orarin e imunizimit në Kosovë.

Vaksina

Lindja

2

muaj

3

muaj

4

muaj

12 muaj

6-7 vjeç

11-12 vjeç

17-18 vjeç

BCG

Parandalon tuberkulozin

I

 

 

 

 

 

 

 

HepB

Parandalon Hepatitin B

I

II

III

IV

 

 

 

 

DPT

Parandalon difteritin, kollën e mirë dhe tetanozin

 

I

II

III

 

 

 

 

Hib

Parandalon infeksionin nga haemophilus influenza e tipit b

 

I

II

III

 

 

 

 

IPV

Parandalon poliomelitin, bëhet me injeksion

 

I

II

III

 

 

 

 

DPTr

Parandalon difteritin, kollën e mirë, tetanozin (zhvillimin/përsëritjen)

 

 

 

 

I

 

 

 

OPVr

Parandalon poliomelitin, bëhet në gojë (zhvillimin/përsëritjen)

 

 

 

 

I

II

III

 

MMRv

Parandalon fruthin, shytat, rubeolën dhe linë e dhenve

 

 

 

 

I

 

 

 

MMRr

Parandalon fruthin, shytat dhe rubeolën (zhvillimin/përsëritjen)

 

 

 

 

 

I

 

 

DT

Parandalon difterinë dhe tetanozin

 

 

 

 

 

I

 

 

Td

Parandalon diftërinë dhe tetanozin (zhvillimin/përsëritjen)

 

 

 

 

 

 

I

II

Burimi: Ministria e Shëndetësisë dhe Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike në Kosovë

Shumica e foshnjave nuk kanë efekte anësore nga vaksinat. Nëse ato kanë, zakonisht nuk janë serioze. Disa prej vaksinave mund të shkaktojnë ethe me temperaturë të ulët, njolla, puçrra apo ënjtje në vendin ku është bërë vaksina. Edhe pse foshnja mund t’ju duket sikur po bëhet më e sëmurë pas vaksinimit, këto reaksione janë shenjë e mirë se sistemi imunitar po funksionon dhe po lufton që të largojë infeksionet. Në raste te rralla, foshnja mund të ketë reaksion serioz alergjik nga vaksinimi. Nëse mendoni se foshnja juaj ka reaksion, kontaktoni mjekun tuaj menjëherë. Vaksinimet nuk shkaktojnë autizmin, dhe kjo është dëshmuar nga shumë studime shkencore. Nëse keni pyetje rreth rreziqeve të vaksinimit, këshillohuni me mjekun e foshnjës suaj.

Category: Mjetet

Ligjërata mbi temën Foshnja dhe Nëna

Ne ofrojmë ligjërata pa pagesë nëpër Kosovë në qendrat tona Klasat për Nëna (Qendrat Informuese për Shëndetin e Gruas).

Gjeni qendrën ligjëruese tuajën më të afërt këtu.

Ligjërata pa pagesë

Keni pyetje?

Pyetje specialistit